Kroasani su francuskog porekla, a reč znači polumesec. Kroasan se prvi put zvanično pominje u francuskim knjigama recepata iz druge polovine 19. veka, a recept za kroasan kakav danas poznajemo pronađen je u francuskim kuvarima s početka 20. veka. Iako poreklom iz Francuske, danas je ovo jedna od najrasprostranjenijih poslastica širom sveta. Priuštite i vi sebi pravu francusku poslasticu!

Francuski kroasan

Francuski kroasan

Kroasan se obično služi uz kafu, potrošači ga rado biraju za doručak. Odlikuje ih nežna kora i mekana, vazdušasta sredina. U ustima se tope.

Putero kroasan

Kroasan je vazdušasto puterasto pecivo koje je ime dobilo po svom poznatom obliku polumeseca. Napravljeni su od lisnatog testa, koje se dobija posebnom tehnikom ređanja testa, koje se između slojeva premazuje najkvalitetnijim puterom. Takvom tehnikom se postiže slojevita vazdušasta tekstura.

Kroasani se proizvode od Srednjeg veka.

Putero kroasan