• Daska za sečenje ima neprijatan miris? Operite je sokom od limuna!
  • Svežinu jaja proverite tako što ćete ih staviti u posudu sa hladnom vodom. Ako potonu – sveža su, ako plutaju – bacite ih.
  • Kolač neće napolje iz pleha? Stavite pleh iznad posude sa kipućom vodom, ostavite tako par minuta i – problem rešen!
  • Pojavila se armija mrava u vašoj kuhinji? Problem ćete rešiti posipanjem bibera ili cimeta na mesto gde se pojavljuju.
  • Neugodan miris iz kuhinje nestaće ukoliko stavite u vodu šećer i cimet, pustite da voda proključa i ostavite da to isparava.
  • Kada otvorite frižider, miris koji osećate nije prijatan? Problem ćete rešiti tako što ćete u njega postaviti nekoliko kutijica sa sodom bikarbonom, ili tacnu sa talogom crne kafe. 
  • Da biste dobro ispekli krofne, ulje mora biti vrelo. Za pečenje možete koristiti i mast i puter. Posuda treba da je napunjena samo do pola, kako se ulje ne bi prelivalo i prskalo.
  • Kiselo testo lakše ćete formirati u željene oblike ako dlanove malo namažete uljem.
  • Korica na pečenom kiselom testu biće lepša i sjajnija ako je premažete umućenim žumancetom.
  • Pre nego krenete da mesite, prosejte brašno, tako mu povećavate rastresitost, a testo će bolje narasti.
  • Palačinke vam se lepe za tiganj? Dodajte u testo čašu piva ili sneg od belanceta sa malo limunovog soka, i problem rešen!
  • So nemojte nikada mešati sa kvascem, jer to usporava proces vrenja.
  • Za 1 kg brašna potrebno je 30 gr svežeg ili 15 gr suvog kvasca. Kvasac uvek mora biti svež.
  • So se neće zgrudvati ukoliko u teglicu u kojoj je držite dodate nekoliko  zrna pirinča.
  • Hleb će imati sjajniju koru ako se pre pečenja u rernu ubaci šerpica sa vodom, i ostavi u rerni i za vreme pečenja hleba.
  • Ukoliko želite da izbegnete prskanje masti iz tiganja za vreme prženja, dodajte malo soli u tiganj.
  • Ako želite hrskavo lisnato testo, ne podmazujte pleh uljem, već ga poprskajte vodom.
  • Želite da ukrasite sendvič kolutovima od tvrdo kuvanog jajeta? Da jaje ne bi pucalo, nož kojim ćete ga seći pokvasite toplom vodom.
  • Da se pirinač ne lepi za dno šerpe, dodajte u vodu malo ulja.